Kako naći novi ili bolji posao u Salzburgu

993462_10151800524227253_1584689370_nSvi smo se mi do sada bar jednom pitali kako naći odgovarajući posao u Salzburgu ili okolini. Bilo da se radi o prvom poslu, novom ili čak o promjeni profesije, put do novog posla nije uvjek lagan, a možda ni poznat. Zbog toga, odlučili smo da Vam ovdje pokušamo bar ukratko objasniti kako ide postupak traženja posla (bilo novog, bilo starog) u Austriji, tačnije u Salzburgu. Iako je svako traženje posla individualna stvar – dakle za svakoga pojedinca drugačije, postoje postupci koji se mogu primjeniti generalno – dakle svako može postupiti po njima. Znači, postpuci koji su ovdje napisani nisu definitivni, ali su primjenjeni od većine osoba koje traže ili su tražile posao.

Dakle, ovo ispod su samo koraci koji bi bili osnovni koraci za traženje posla. Ovi koraci isključuju dodatne zahtjeve koje budući poslodavac može tražiti: npr. Motivationsbrief (prevod: motivacijsko pismo), kopije vozačke dozvole, kopije boravišne/radne dozvole ili pasoša, itd. Iako u većini slučajeva nisu obavezni, kopije ovih dokumenata svakako mogu riješiti neodumice budućih poslodavaca i samim tim poboljšati Vaše šanse.

Onda počnimo:

1. Na prvom mjestu je pisanje “Lebenslauf”-a (prevod: Životopis, Biografija ili CV) na njemačkom jeziku. “Lebenslauf” treba sadržavati osnovne stvari o Vama, kao što su: ime i prezime, slika, adresa stanovanja, kontakt informacije, informacije o Vašem obrazovanju, informacije o ranijim poslovima koje ste radili, kao i dodatnim usavršavanjima (kursevima, ispitima, …), itd.  Jedan od najboljih načina i sigurno najprihvaćenijih u Austriji (a samim tim i u Salzburgu) da napišete “Lebenslauf” jeste da posjetite https://europass.cedefop.europa.eu/editors/de/cv/compose. Ovdje Vam se nude opcije da popunite formular sa već definisanim pitanjima. Nakon što popunite formular, imate opciju da ga spasite na Vaš računar kao PDF, MS Word, itd. PDF opcija je najbolja opcija za slanje Lebenslaufa sa ostalim dokumentima preko Emaila.

2. Nakon što se napisali “Lebenslauf”, potrebno je da prikupite i skenirate sve diplome, certifikate, “Dienstzeugnisse” (prevod: pisma preporuke ili pisma od ranijih poslodavaca) i druge relevante dokumente u elektronsku formu (kao PDF, itd) kako bi ih mogli koristiti i slati putem E-maila.

3. Ako nemate, onda “napravite” sebi E-mail adresu koja ce sadrzavati Vaše ime i prezime (npr.: mersudin.hadzijaharovic@gmail.com). Izbjegavajte E-Mail adrese koje imaju neozbiljne nazive,  jer samim tim poslodavci neće ozbiljno shvatiti Vašu prijavu za posao. Besplatnu E-mail adresu možete otvoriti na www.gmail.com.

4. Napokon potražite novi posao putem interneta. Dakle, ne čekajte da se neka ponuda za posao objavi u novinama ili da Vam poznanik javi o mogućem poslu. Sami ste krojači svoje sreće i zato je najbolje odmah djelovati. Posao putem interneta možete potražiti putem slijedećih internet portala:

http://www.ams.at – Arbeitsmarkt portal
http://www.karriere.at – Karriere portal
http://www.monster.at – Monster Austrija
http://www.stepstone.at – Stepstone Austrija
http://beste-stellen.salzburg.com – Salzburg Nachrichten Karrieren
http://www.stellenangebote.at – Jobs ins Handwerk, Gewerbe, Handel, itd.

Dodatno, ukoliko imate interesa da radite u određenoj firmi, posao možete potražiti i direktno na web stranice te firme. Svaka od većih kompanija ima na svome portalu dio posvećen poslovima koje nude. Primjeri:

http://www.spar.at/de_AT/index/karriere/jobangebote.html – SPAR AG Karriere Portal
https://www.palfinger.com/de/aut/karriere/bewerbungen/offene-stellen – Palfinger Karriere
http://www.kaindl.com/de/unternehmen/karriere-kaindl/stellenangebote/ – Kaindl Stellenangebote
http://jobs.redbull.com/at/de/results?function=22&region=2044 – Red Bull Jobs
http://www.salzburg-ag.at/karriere/stellenmarkt/ – Salzburg AG Karriere

5. Peti korak je prijava. Dakle – prijavite sa za posao koji Vam se čini interesantnim ili da bar djelimično ispunjavate uslove za njega. Upamtite, većina ljudi gotovo nikada ne ispunjava 100% sve uslove za određeni posao, prema tome nedostatak određenih znjanja koja su navedena kao zahtjev u oglasu za posao ne znači i automatsku diskvalifikaciju, jer mnoge firme su spremne uložiti u Vaše obrazovanje ili usavršavanje. Najbolji način da se prijavite jeste putem E-Maila, tako što ćete svoje dokumente (“Lebenslauf”, kopije diploma, itd) poslati na “Kontakt E-mail” adresu objavljenu u oglasu za posao. Ako ne znate sami kako ide proces slanja E-Maila, obratite se nekome za pomoć.

6. Jako važno! Kako u Austriji od ove godine, pored svakoga oglasa za posao mora da stoji i minimalna plata koja se nudi po kolektivnom ugovoru (kollektivvertraglich Mindestgehalt), to ne znači da je to plata koja Vam se nudi. To znači da je to minimalna plata koju firma mora zakonski dati za navedeni posao. U principu, uvjek tražite veću platu od one koja je navedena kao minimalna. 

Dadatno: Na slijedećoj stranici imate prosjećne “brutto” plaće (dakle sa porezom) na godišnjem nivou po Bundeslandima za “Angestellte” i “Arbeitere”: http://www.krone.at/Wirtschaft/So_viel_verdient_Oesterreich-Einkommens-Check-Story-27110. Može Vam poslužiti kao dobra orjentacija prilikom razgovara za novi posao.

Ne zaboravite da se u Austriji uvjek dogovara brutto plata, pa prema tome, nije loše provjeriti koliko bi brutto iznosila Vaša željena netto plata ili obrnuto. Da provjerite netto ili brutto iznos, možete koristiti Brutto-Netto-Rechner (Bundesministerium für Finanzen) koji se nalazi na slijedećoj adresi: http://onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html.

Što više prijava – to veća mogućnost da dobijete posao!

Sretno i uspješno traženje posla u Slazburgu i Austriji želi Vam redakcija E-Salzburg-a.