Kako trajno imigrirati u Austriju sa porodicom

Zastava Republike Austrije

Zastava Republike Austrije

Republika Austrija je nedavno predstavila novi fleksibilni model imigracije koji nudi mogućnost kvalifikovanim radnicima iz trećih zemalja (zemlje koje nisu članice EU ili EEZ) i njihovim porodicama da se trajno usele u ovu alpsku zemlju. Među ovim zemljama se nalazi i Bosna i Hercegovina, a novi model imigracije nosi naziv „Crveno-bijela-crvena karta“ – tačnije „Rot-Weiß-Rot – Karte“.

O čemu se zapravo radi?! Radi se o mogućnošću trajne imigracije u Austriju, zajedno sa porodicom, ukoliko se ispunjavaju određeni kriteriji i/ili ukoliko se spada u jednu od određenih kategorija, a koja je odredila vlada Republike Austrije.

Na osnovu informacija objavljenih od strane Bundesministerium für Inneres (Federalno ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije) slijedeće osobe su kvalifikovane da podnesu zahtjev za Rot-Weiß-Rot – Karte:

–          Visoko kvalifikovani radnici

–          Kvalifikovani radnici u deficitarnim zanimanjima

–          Druga ključna radna snaga

–          Osobe koje su diplomirale na austrijskim univerzitetima ili drugim visokoškolskim ustanovama u ovoj zemlji

–           Ključna radna snaga sa namjerom samozaposlenja

Napomena: Rot-Weiß-Rot – Karte se izdaje na period od 12 mjeseci i omogućava nosiocu da bude uposlen na fiksnom radnom mjestu i kod fiksnog poslodavca. Dakle, ova karta važi samo za jednog poslodavca i na period od 12 mjeseci.

Nakon uspješnog zaposlenja i rada od minimalno 10 mjeseci sa Rot-Weiß-Rot – Karte (unutar 12 zadnjih mjeseci), radnik ima pravo da podnese zahtjev za Rot-Weiß-Rot – Karte plus. Ova karta Vam omogućava ograničeno pravo boravka i neograničen pristup radnom tržištu. Dakle, možete mijenjati poslodavca po želji.

Pored ovih osoba, pravo na Rot-Weiß-Rot – Karte plus, imaju i slijedeće kategorije:

–          Članovi porodica (djeca ili supružnici) nosioca Rot-Weiß-Rot – Karte ili članovi porodica nosioca Plave Karte EU (Blaue Karte EU).

–          Članovi porodica stranaca koji si već dugotrajno naseljenji u Austriji

Dakle, ukoliko Vi dobijete Rot-Weiß-Rot – Karte koja Vam omogućava pravo rada na jednu godinu kod fiksnog poslodavca, Vaš supružnik dobiva Rot-Weiß-Rot – Karte plus, koja mu omogućava pravo rada također na jednu godinu, ali bez restrikcija u smislu poslodavca.

BITNO: Više informacija i potpunu listu kriterija na bosanskom jeziku možete naći na slijedećem linku (download PDF dokument):  Crveno bijelo crvena Karta.

Prije nego li aplicirate za Crveno bijelo crvenu ili neku drugu kartu u Austriji, u svakom slučaju morate naći adekvatan posao. Za traženja posla, preporučujemo Vam da posjetite naš članak: Kako naći novi ili bolji posao u Salzburgu.

Za više informacija na njemačkom ili enleskom jeziku, možete posjetiti i:
http://www.migration.gv.at.